Blogger Templates

~tima kacihh....^_^~

tima kacihh sbb bukak blog nih....^_^

Monday, August 27, 2012

STUDENT's LIFE O_O

Practice make perfect !
tyap2 hari lebih kurang mcm ni la student life jely n kawan2.. :)
kalau keja ada 2 shift_am & pm.
then time sem 4 je ada night shift .. smua tu dah lepas.. now im STUDENT NURSE SEM 6 ! wahahah bangga nak mam***. tetttt... 

xlama dah nk study.. then akan menempuh alam pekerjaan.. masih terlalu cetek ilmu.. 
bnyk lagi yg perlu di pelajari . insyaAllah.. demi minat dan tugas :)

ok.. proceed yee..
  • PASSING REPORT
- smua amik report / progress note patient (pt) dr staffnurse (sn) yg incharge shift sblmnye. 
- pakat2 bz la menyalin.. kot2 ada order terbaru oleh doktor.
-cth: ada order ECG, XRAY n others. :)
so, kite kena pstikan apa yg di order tu done during our shift .. 
  • BED MAKING
- kemaskn unit pesakit, BED MAKING. pastikan pt kite tu bersih dan selesa. :)
-n cepat2 sembuh then cepat bole DISCHARGE .. 
-bed making buat kt smua pt. kalo lam wad tu 40 pt, means 40 bed la kena kemaskn. fuhh.. ngalahkn hotel kn :)


  • OBSERVATION
-observation ni kite monitor TANDA VITAL pt la... hehhe.. time ni la tengok student2 dok pam2 kt lengan..ada kn??... amek 4 jam skali.. nk tengok kot2. ada perubahan.. 
-ada ke xdak aduan dr pt.. tengok smua. :)

  • BLOOD CAPILLARY GLUCOSE TEST (diascan)
- salunya kami student ni bahagi siap2.. ada tugas masing2 dah.. huhu ni nk cek kot2 ada KENCING MANIS ka xdak?  cetttt.. skit kt ujung jari.. ala..mcm semut gigit ja pon.. ^_^
  • PROCEDURE
-procedure stakat ni buat semua..sebab dah blajar dr sem 1 smpai sem 6 
-depend kt ward la... ada yg smpai xbenti pon ada sbb bnyk procedure.. 
-lg bnyk kite buat. lagi la cekap ..x gitu selamohh ?? :)
  • SPONGING
-atau nama lainnya MANDI LAP.. lap2 skit bdan pt.. kesian sgt.. nk tengok pt tu bersih n cun melecun :)
-elak jgkitan, pt pon selesa.. \
-include cuci BO n PU pt.. kalo yg xdak relative tu.. huhuhuhu ^_^

**BO stand for bowel open = buang ayaq besaq .
**PU stand for pass urine = buang ayaq kecikkk ja.. :)     ada pahammm ..?

  • SERVE MEDICATION
- Ni part yg best bg jely la.. :)
-prepare ubat utk pt.. dengan seliaan STAFFNURSE ! hehhe  dun worry..
_"makan ubat nahhh makcik..xpon cucuk skit jaaaa :)"

  • SOLAT2 N REHAT2 SAT.. :)
-Kalau keja shift ptg kna la solat.. kalo shift pg xpyah.. balik mayang kt bilik...
-rehat balik makan kt kolej.. dining hall.. tadah TRAY sudah... heheh.. alhamdulillah rezeki. :)
  • LAIN_LAIN
-tugas2 len as a student ni, mcm biasa la.. belajaq ja yg mana xtaw... jgn dok BALOQ sgt lam ward.. kena banyak tanya.. 
-tlg SN anta pt ke OT (operation theater a.k.a dewan bedah la zabedah oii.. )
-susun2 n kemas2kn bilik treatment.. bg lawa cun melecun!
-topup2 solution n barang2 hat mana abess dah tu.. bg complete..
-bedside teaching oleh CLINICAL INSTRUCTOR.. nk bg PANDAI lg!!! hohoh jasamu dikenang staffnurse2 sekalian.. 
-pot pet pot pet..kalo xdak keja.. tukar2 pndapat, bincang2 skit hal belajaq nih..:)

hat ni ja ingat pon.. huhuhu selagi bergelar STUDENT, jgn berlagak sombong utk terima ILMU.. :)

heheh...dah!! ni je utk entry kali ni... tamaw cakap banyak dah...
LOVE NURSING.. <3


1 comment:

  1. Alhamdulillah semoga atas bantuan ki witjaksono terbalaskan melebihi rasa syukur kami saat ini karna bantuan aki sangat berarti bagi keluarga kami di saat kesusahan dengan menanggun 9 anak,kami berprofesi penjual ikan di pasar hutang saya menunpuk di mana-mana sempat terpikir untuk jadikan anak bekerja tki karna keadaan begitu mendesak tapi salah satu anak saya melihat adanya program pesugihan dana gaib tanpa tumbal kami lansung kuatkan niat,Awalnya suami saya meragukan program ini dan melarang untuk mencobanya tapi dari yg saya lihat program ini bergransi hukum,Saya pun tetap menjelaskan suami sampai dia ikut yakin dan alhamdulillah dalam proses 1 hari 1 malam kami bisa menbuktikan bantuan aki melalui dana gaib tanpa tumbal,Bagi saudara-saudaraku yg butuh pertolongan silahkan
    hubungi Ki Witjaksono di:O852-2223-1459
    supaya lebih jelas
    silahkan klik-> PESUGIHAN TANPA TUMBAL

    ReplyDelete